f   r   a   n  s   j   e   s   m  i   t   .   n   l

p r o j e c t    K r u i t h o f

...een nieuwe vorm van samen... het kleine groene autootje

Doos 42 uit de nalatenschap van filosoof Jaap Kruithof zat vol met vaasjes, bakjes, een kleerhanger, houten kipjes, een lapje stof en ogenschijnlijk onbeholpen staaltjes huisvlijt. Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen  stelde deze doos 42, een van de vele, beschikbaar aan kunstenaars die er alles mee mochten doen behalve weggooien.  Ruim 40 kunstenaars uit Wageningen en omgeving maar ook uit Amsterdam en Warffum gingen aan de slag met de enige doos die in Nederland terechtkwam. Ze worstelden er mee, verbrijzelden soms een voorwerp of transformeerden het tot een betere versie van zichzelf.

Ik kreeg de kleerhanger…

Het verrassende resultaat is op een online tentoonstelling te zien vanaf vrijdag 15 mei 20.00 uur.
https://nl.padlet.com/Schrijversharten/Expo42dingen

gemaakt van gevonden materiaal: houtje, metalen dop, spaak, spanband, plastic, textiel en borduursel

kleerhanger

het groene autootje

doorzagen...nog te groot

figuurtje van oud katoen, plastic, trui, porselein en vilt

de kleerhanger, toeval?

als kostuumontwerper voor theater en kinderkleding is het een symbool voor mijn werk van vroeger, mijn tijd na de academie. Ik bekijk deze en zie een  groen autootje. het doet me denken aan mijn speelgoed in de jaren 50- en 60, ik had zo 'n autootje in het rood. Kleerhangers dragen je tweede huid, je kleding in de kast. Deze mag met pensioen, hij heeft genoeg gedragen. Ik bekijk hem en neem afscheid, maar wil het symbool wel eren. Wil eigenlijk nog samen verder.

Hij is groot en lelijk, ik zaag hem door, haal de haak er uit, hij is nog te groot....Er komt een figuurtje als beeld van mij, ik maak een autootje van gevonden materiaal: een metalen dop, een houtje en een spanbandding. De kleerhanger past niet in het beeld, hij is te groot, te groen, te zwaar en oubollig. Ik verbrand hem in mijn vuuremmertje en vang de as op in een zakje en wikkel er wol omheen. Op een lapje borduur ik de tekst  en bind het kussentje op het wagentje, zodat het eruitziet als een vrachtwagentje net als het groene. Het figuurtje zit voorop en voelt zich gesteund. Zo is het verleden bij mij en zijn we samen, in een nieuwe vorm.

in het vuuremmertje

as in het zakje

tekst borduursel

Oude kleerhanger

Op een rijtje tussen anderen

Hang jij keurig in de kast

Daar weet ik mijn tweede huid

Die die mij het mooiste past

 

Maar het oude kleedje past niet meer

Ik vervel en jij met mij

 

Ik maak jou mijn ruggengraat

Kan het nog  meer nader, bij?

zo fijn om jou nu te weten

in het binnenste van mij

 

met kleine steekjes naai ik

o zo zachtjes en geduldig

een nieuwe vorm van

samen, heel zorgvuldig